FGV Prodata : Tulang Belakang kepada sistem HCL & HRCC LHDN Malaysia

Hasil Care Line (HCL) dan Hasil Recovery Call Centre (HRCC) merupakan perantara utama antara LHDNM dan juga pembayar cukai selain daripada berurusan di kaunter di setiap cawangan LHDNM. HCL akan melayan semua pertanyaan berkenaan cukai dan juga penerima Bantuan Sara Hidup. FGV Prodata telah diberi kepercayaan untuk membangun dan mengawal-selia Sistem Khidmat Pelanggan serta Sistem Maklumat Pelanggan bagi HCL dan HRCC, yang telah beroperasi secara rasmi selama hampir 1 tahun. FGV Prodata menjadi tulang belakang kepada HCL dan HRCC yang beroperasi di LHDNM Bangi dan juga Akademi Percukaian Malaysia (APM), Kuching.

Berikutan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin, Perdana Menteri Malaysia ke-8, berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 16hb Mac 2020, HCL dan HRCC terus mengorak langkah bagi membolehkan ejen HCL bekerja dari rumah. Petugas di kedua-dua lokasi iaitu LHDNM Bangi dan APM Kuching telah dibahagikan kepada 2 kumpulan dan ditugaskan selama seminggu secara bergilir-gilir. Ketua Pegawai Eksekutif LHDNM, Dato’ Sri Dr. Sabin Samitah, telah mengarahkan HCL menjadi barisan hadapan LHDNM bagi menguruskan seluruh operasi percukaian disepanjang tempoh PKP.

Pasukan dari FGV Prodata turut akur dengan keputusan ini dengan membahagikan kepada 2 kumpulan juga, walaupun salah satu kumpulan hanya mempunyai seorang sahaja yang membantu HCL disepanjang waktu bekerja. Walaubagaimanapun pasukan Prodata tetap komited membantu HCL dalam menghadapi tempoh sukar ini. Ketua Pegawai Eksekutif  LHDNM, Dato’ Sri Dr. Sabin Samitah dan juga Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), Datuk Mohd Nizom Sairi telah mengadakan lawatan pada hari pertama PKP bagi memastikan operasi HCL masih dapat diteruskan dalam tempoh ini. Hasil daripada lawatan ini, pihak Pengurusan Atasan LHDNM amat berpuas hati dengan komitmen yang telah ditunjukkan oleh pasukan Prodata dalam memastikan kelancaran HCL menguruskan operasi percukaian untuk seluruh Malaysia.

Pada 23hb Mac 2020, Bahagian HCL telah mengambil keputusan untuk melaksanakan “Work From Home” sepenuhnya setelah pengujian Sistem SMART (CRM) dan juga Hasil Chat berjaya digunakan melalui capaian VPN LHDN. Pada 24hb Mac 2020, petugas sistem HCL bersama pasukan Prodata bertungkus-lumus melakukan pemasangan aplikasi Genesys dan beberapa aplikasi yang diperlukan oleh HCL. Walaupun terdapat kekangan perhubungan kerana bergantung sepenuhnya kepada kelajuan internet pengguna, Sistem Khidmat Pelanggan (HCL) LHDN masih tetap berfungsi dengan baik dan boleh dicapai dari rumah.

Pada 29hb Mac 2020, YAB Perdana Menteri telah mengumumkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang akan diuruskan sepenuhnya oleh LHDNM. Berikutan pengumuman ini, semua ejen HCL diarahkan bertugas semula bagi menguruskan setiap panggilan berkenaan BPN. Pasukan Prodata yang sentiasa bersedia telah membantu segala permasalahan berkaitan sistem yang terjadi disepanjang tempoh perlaksanaan PKP dan juga BPN.

Pada 31hb Mac 2020, Timbalan Menteri Kewangan 2, YB Tuan Mohd Shahar Abdullah, telah mengadakan lawatan untuk memerhati kelancaran operasi HCL dan persediaan sebelum permohonan dan semakan BPN dibuka pada 1hb April 2020. Pasukan Prodata menjangkakan isu “Bottle neck” bakal terjadi kerana ramai rakyat Malaysia akan menghubungi HCL untuk mengetahui status BPN mereka. Ini berikutan 40% daripada rakyat Malaysia adalah penerima Bantuan Sara Hidup. OLeh itu, anggaran sebanyak 12 juta rakyat Malaysia akan memasuki laman web LHDNM dan juga membuat panggilan kepada HCL.

Seperti dijangka, pada 1hb April 2020 bermula jam 9.00 pagi, akses ke laman web LHDNM telah mengalami gangguan capaian sehingga ia telah juga mengganggu Sistem Khidmat Pelanggan (HCL), namun ianya telah berjaya dipulihkan selepas beberapa ketika. Pasukan Prodata bersama ejen HCL telah melaksanakan tugasan mereka dengan penuh tanggungjawab dan akan mencuba sedaya upaya bagi memastikan Sistem HCL ini yang secara tidak langsung telah menjadi barisan hadapan (frontliner) bagi LHDNM beroperasi dengan lancar disepanjang tempoh PKP ini.

Bagi memastikan sistem sentiasa berjalan lancar, Residence Engineer (RE) dan NOC (Network Operation Centre) di Prodata telah bersama-sama berganding bahu supaya semua isu didaftarkan dalam Sistem Landesk Prodata bagi memastikan pemantauan setiap isu dilakukan dengan baik. NOC Prodata membantu RE dalam memantau semua isu berkaitan Sistem-sistem Khidmat Pelanggan dan SMART 24 x 7, melalui email. Kerjasama NOC Prodata dan RE ini telah secara langsung membantu LHDNM dalam menguruskan semua panggilan masuk yang diterima oleh mereka.